Växjö

Bygglov går ut - museum saknas

I centrala Växjö står den gamla kårbyggnaden Mjödner tom och utan verksamhet. Under ett antal år har tanken varit att byggnaden skulle förvandlas till ett militärmuseum, men idag går bygglovet för ombyggnationen ut och något museum finns inte på plats.

Växjö kommun har begärt att Länsstyrelsen ska granska stiftelsen som ligger bakom museiplanerna.

– Ja, det får de gärna göra. Vi har ju en revision varje år av en auktoriserad revisor. Det finns inga problem i det här, säger Björn Swärdenheim, ordförande i den stiftelse som ligger bakom tankarna om ett museum.

Stiftelsen äger byggnaden som i folkmun går under namnet Mjödner vid Ringsberg i centrala Växjö. Tanken har varit att skapa ett museum över den militära verksamheten som varit i regionen.

Man har bland annat fått 6 miljoner kronor i stöd från försvarsmakten för att göra detta möjligt.

Huset köptes in 2003 för 1,8 miljoner kronor och efter det började man renovera. 2008 skulle de öppna för allmänheten men bygget står still, pengarna är slut.

– Vi håller på att göra kompletterande finansiering nu för att färdigställa det.

Och vad kan det vara för typ av finansiering? 

– Det vill jag inte gå in på just nu eftersom att vi håller på att jobba på det.

Idag går bygglovet för stiftelsen ut men man har redan begärt förlängning. Den frågan ligger nu hos Växjö kommun.

Björn Swärdenheim säger nu att han tror att man kan öppna tidigast 2011 för allmänheten. Men även om något skulle gå fel så är inte de 6 miljoner kronor man fått i bidrag från Försvarsmakten borta säger han.

– Vi har ju två fastigheter och de är ju värda mer än det så det är ingen risk att något är kastat i sjön. Så även om vi skulle sälja det till exempel, så räknar vi med att vi får tillbaka de pengar som staten har lämnat och då lämnar vi tillbaka de pengarna.

Enligt det avtal som finns?
Ja.