Åklagare yrkar på maxstraff

Idag var det slutplädering i Uppsala tingsrätt i rättegången mot den 33-årige man från norduppland som misstänks för att över internet ha tvingat över 60 flickor - bland annat en flicka från Kronobergs län - till sexuella handlingar.

– Man slås av hur systematiskt den här mannen har gått tillväga för att hitta och kartlägga de här flickorna. Och hur han sedan använder samma typ av fraser för att hota dem och få dem att göra som han vill, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Vad kommer ni yrka på för straff?

– Påföljden är ju framför allt avhängig om han bedöms som allvarligt psykiskt störd eller inte. Jag utgår ifrån att han kommer att skickas på en stor rättspsykiatrisk undersökning. Visar den att han lider av en allvarlig psykisk störning då är det fängelseförbud. Då blir det frågan om sluten rättspsykiatrisk vård som han kommer dömas till.

– Men är det inte fängelseförbud då kommer vi yrka på maximala fängelsestraffet, vilket i det här fallet blir fängelse i åtta år.

Vad anser du om bevisningen i det här målet?

– Jag anser att bevisningen är mycket omfattande. De här flickorna har ju lämnat en berättelse som beskriver en man som går tillväga på närmast identiskt sätt. Så de styrker ju upp varandra på det viset och dessutom har vi gjort fynd i den här mannens datorer. Framför allt filmer där man ser flickorna, vad de tvingas göra och man hör hans röst, hur han hotar och instruerar dem.

– Mycket bättre bevisning än så det kan man inte begära, säger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman.

Den åtalade själv hävdar fortfarande att han är oskyldig.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se