Kronoberg

Nytt fall av svininfluensa hittat

Uppdaterad 15:28

Kronoberg har nu fått sitt andra fall av den nya influensan H1N1, eller svininfluensan som den också kallas. Det är en man i 20-årsåldern som smittats under en resa i Australien. Att influensan nu har konstaterats i Kronoberg har ökat trycket på Landstingets sjukvårdsrådgivning. Det uppger Landstinget Kronoberg.

– Det är många som undrar om man vågar resa till olika länder i Europa och andra platser i världen. Man undrar också vilka symptom influensan har, säger Lisbeth Karlsson som är chef för Landstingets sjukvårdsrådgivning.

Det första fallet i Kronoberg av den nya influensan konstaterades i måndags. En 40-årig man från Växjö hade smittats i USA. Och igår eftermiddag blev det klart att ytterligare en man fått influensan. Mannen som är i 20-årsåldern smittades under en resa i Australien. Han vårdas nu i hemmet där han är isolerad.

De båda fallen har ingen koppling till varandra. Båda mår redan bättre, enligt Landstinget Kronoberg och anhöriga till dem har fått förebyggande behandling.

Enligt smittskyddsläkaren Christian Blomqvist innebär det här andra fallet inte att det finns någon anledning att tro att det ska bli något större utbrott den närmsta tiden. Även Lisbeth Karlsson vill tona det hela.

– Jag tror inte att man behöver vara orolig om man inte har varit i kontakt med något av de här två fallen eller har varit i något av länderna som har många fall av smittan.

  • Läs även följande artikel

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se