Laholm

Inga blodgivare utanför hemorten

Blodgivare får ofta inte lämna blod på andra platser i landet än där de bor, trots att det är blodbrist på flera håll i Sverige. Orsaken är att de flesta blodcentralerna fortfarande inte har samma datasystem.

Andreas Hamrén brukar ge blod hemma i Stockholm. Nu på semestern ville han lämna blod på Skånes blodbuss i Laholm, men det fick han inte.

– Jag trodde man kunde lämna blod var man än befinner sig  i landet. Det är märkligt och tråkigt med tanke på att det behövs blod speciellt under sommaren, säger han.

Är du en så kallad gästblodgivare  som vill ge blod när du är på besök i en annan del av Sverige  så kan det bli svårt. Det är bara ett begränsat antal blodcentraler som har samma bloddatasystem. Sedan man startade samarbetet mellan blodcentralerna för drygt fem år sedan är det bara Stockholms län, Uppsala, Östergötland och Västmanland som anslutit sig. Enligt personal på Skånes blodbuss så skulle de ha infört det gemensamma bloddatasystemet redan för tre år sedan.

– Utvecklingen av samarbetet har gått trögt, säger Thomas Attnäs, som är nationell samordnare för Blodcentralernas blodgivareinformation.

– Tillfälliga blodgivare på besök i andra orter är ganska marginell. Varje påse blod är naturligtvis värdefull men det har ingen avgörande betydelse för att klara försörjningen inett akut läge, säger Thomas Attnäs till Radio Halland.