Flera gravar kan tas bort

Många gravar i länet riskerar att försvinna. Bara på Tegnerskyrkogården i Växjö saknas gravrättsinnehavare för 2000 gravar. Och i Nottebäck i Uppvidinge kommun annonserar nu kyrkliga samfälligheten efter okända gravrättsinnehavare.

Göran Hellsten är kyrkogårdsföreståndare för Åseda och Nottebäcks kyrkliga samfällighet.

– Det kan ju vara äldre gravar där man har skyltat och där man på alla sätt genom kyrkan har försökt att söka upp gravrättsinnehavaren mer på plats, säger Göran Hellsten.

Ofta saknas uppgifter om anhöriga för gravar daterade före 1991. Först då blev kyrkogårdsförvaltningen skyldig att föra register över gravrättsinnehavare. På Växjös 15 kyrkogårdar söks anhöriga till sammanlagt 3000 gravar. Och för det arbetet har man två anställda på heltid, berättar Mats Lindblad kyrkogårdschef för Växjö kyrkas samfällighet.

Oändligt arbete

– Det är ju ett arbete som aldrig tar slut. Just på grund av att folk dör hela tiden. När den nuvarande gravrättsinnehavare dör innebär ju det att vi får söka nya. Och de kan bo var som helst i Sverige. Det är inte helt lätt att hitta anhöriga till de gamla gravrättsinnehavarna, säger Mats Lindblad.

Efterlysningarna av gravrättsinnehavare ger anhöriga totalt tre år på sig att höra av sig till kyrkogårdsförvaltningen. Sedan görs en kulturhistorisk inventering av graven. Finns då inga särskilda skäl att behålla graven försvinner den. Något som kan bli problematiskt erkänner Mats Lindblad.

– Det blir ju ett bekymmer om man har varit bosatt länge utomlands och man tror sig ha sin familjegrav kvar. Så har den försvunnit på grund av att förvaltaren av begravningsplatsen inte har hittat närmaste anhörig, eller i rakt nedstående led anhöriga, säger Mats Lindblad.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se