Nya vildsvinsfällor ska testas

I takt med att vildsvinstammen ökar har Naturvårdsverket nu beslutat att påbörja ett försök med att testa vildsvinsfällor. Och den här testverksamheten välkomnas av bland andra LRF.

– Det är jättebra att vi får detta som ett komplement till den andra jakten för vi klarar inte att enbart skjuta ner stammen, säger Per-Åke Svensson som är ordförande för LRF Sydost.

Vildsvinsstammen, och därmed också skadorna på bland annat lantbruket, har ökat så kraftigt att det nu finns ett starkt behov av att också kunna fånga djuren i fällor. Den vanliga jakten räcker helt enkelt inte till.

Idag finns en godkänd vildsvinsfälla, men den har kritiserats för att inte ta tillräcklig hänsyn till djurskyddet. I den testverksamhet som Naturvårdsverket nu drar igång är det minst åtta nya typer av fällor som ska testas.

– Det är på grund av just djurskyddsaspekten som de här nya fällorna kommer att testas, säger Per-Åke Svensson.

Nästa höst ska Naturvårdsverket besluta vilka fällor som ska godkännas och vilka villkor som ska gälla för att få använda dem. När fällorna sedan väl kommer ut på marknaden lär det bli rusning tror Per-Åke Svensson.

– Det tror jag verkligen. Det är många som inte orkar jaga så mycket och man blir trött på att jaga vildsvin. Det här är ett måste att komplettera jakten med.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se