Kronoberg

Långa väntetider för tandställning

Den som vill ha tandställning i Kronoberg får vänta. Kötiden är uppemot tre år, vilket är lika länge som för fyra år sedan. Detta trots att det idag är fler som arbetar med tandreglering.

-- Det är fortfarande mellan två och tre års väntetid, och det har det varit fram till nu, säger Annika Kahlmeter, tandvårdsdirektör i landstinget Kronoberg.

Vad gör ni för att få bort de köerna?

-- Dels anställde vi en tandreglerare till så att vi blev fullt bemannade. Dels har vi en under utbildning och nu tar vi in ytterligare en tandreglerare som ska utbildas hos oss. Vi har även sett över våra arbetsrutiner för att bli så effektiva som möjligt, ge rätt patient den tid de behöver och inte ödsla tid på dem som inte behöver så mycket tid.

Annika Kahlmeter säger att de långa väntetiderna beror på att det länge var svårt att rekrytera personal till tandregleringen. Men trots full bemanning och extrapersonal är väntetiderna fortfarande nästan lika långa som för fyra år sedan.

Hur många som köar för att få en tandställning vet inte Annika Kahlmeter. Men hon säger att det heller inte finns några risker med att vänta. De som har akuta behov går före. Och de långa kötiderna tror hon snart kommer att bli kortare.

-- Det är svårt att säga exakt men inom två år ska väntetiden inte vara längre än sex månader, säger Annika Kahlmeter.

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se