Stränga straff för narkotikabrott

Uppdaterad 16:25

Växjö tingsrätt dömde idag nio personer till fängelse i mellan ett och fem år för bland annat grovt narkotikabrott. En tionde tilltalad dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst. Åtalet gällde hantering av ett större cannabisparti.

Tidigare artiklar om narkotikafallet:

Det var i början av mars som Kronobergspolisen tillsammans med polisen från Skåne och Jönköping slog till mot männen, mitt under pågående knarkaffär. Då hade man utfört omfattande avlyssningar av männen, övervakat deras sms-trafik och följt efter dem till Mörarp utanför Helsingborg där affären skulle göras upp.

Vid tillslaget fann man 8,5 kilo cannabis till ett värde av runt 365 000 kronor.

Åtalet är ett av de största narkotikaärendena i Kronoberg någonsin. Två åklagare har varit inblandade i förundersökningen för första gången någonsin i Kronoberg. Och rättssalen har varit för liten för det stora antalet åtalade. Åhörare har därför fått sitta i ett annat rum.

Nio av männen, däribland en 30-åring tidigare bosatt i Växjö, dömdes idag till fängelse i mellan ett och fem år för bland annat grovt narkotikabrott. Den tionde dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst. En av dem kommer också att utvisas efter avtjänat straff.

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se