Kronoberg

Tredje fall av nya influensan

Uppdaterad 15:12

Nu har ett tredje fall av den nya influensan H1N1, även kallad Svininfluensan upptäckts i Kronobergs län. 

Det är en 20 årig kvinna som smittades under en resa till Cypern.

Kvinnan är redan på bättringsvägen. Men hon vårdas isolerad i sitt hem och hennes anhöriga får nu förebyggande behandling.

Två tidigare fall

I måndags kväll konstaterades det första fallet av H1N1 i länet. Det var en 40-årig man som smittats i USA. Igår konstaterades ytterligare ett fall. Denna gången var det en 20-årig man som smittats när han varit i Australien. De båda männen har ingen koppling till varandra och båda har fått behandling och är på bättringsvägen.

-- Att vi nu har tre konstaterade fall av den nya influensan innebär inte att det finns någon ökad anledning att befara ett större utbrott den närmaste tiden. Genom att följa de nationella och lokala planer som finns, och bland annat ge förebyggande behandling till personer i de smittade patienternas närhet, minskar riskerna att smittan sprids vidare. Det säger Christian Blomqvist, smittskyddsläkare på Landstinget Kronoberg i ett pressmeddelande.

  • Läs tidigare artiklar om detta:


Råd från Landstinget

Om man får influensaliknande symptom efter att ha varit utomlands eller träffat personer med den nya influensan så ska man kontakta sjukvårdsrådgivningen 1177 för mer information om vart man ska vända sig för undersökning och provtagning.

Om du har allmänna frågor om den nya influensan H1N1 kan du även ringa telefonlinjen, 020-20 20 00, som ansvariga myndigheter gemensamt har öppnat. Du hittar även mer information i länkarna nedan.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se