Ny man gripen för mordet på Anna Lindh

En ny man har gripits och anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh, uppgav polisen vid en presskonferens på onsdagen. Mannen finns sedan tidigare i polisens register. Den 35-åring som har suttit häktad misstänkt för mordet frias nu.
Klockan ett kom bekräftelsen om att den häktade 35-åringen inte längre är misstänkt för mordet på Anna Lindh. - En annan person är gripen och anhållen på sannolika skäl för mordet på Anna Lindh, sade vice överåklagare Agneta Blidberg, som leder förundersökningen. Bevisningen mot den nye person som gripits för mordet anses vara starkare än vad den var mot 35-åringen när han häktades förra fredagen. Misstankegraden har därmed satts till sannolika skäl, sade Blidberg.Hon ville inte precisera vad som ligger till grund för gripandet. Bevisningen kommer inte att delges förrän i samband med en eventuell häktningsförhandling. Enligt Blidberg är det ny bevisning som nu gör att misstankarna riktats mot mannen. Att isstankegraden denna gång är högre kan tyda på att polisen även har teknisk bevisning som pekar ut den anhållne. Mannen greps på onsdagsförmiddagen. Var gripandet skedde ville varken Agneta Blidberg eller Leif Jennekvist, spaningsledare och chef för länskriminalen, tala om. Enligt Jennekvist var gripandet odramatiskt. På frågan om den nu gripne mannen liknar den man som fastnat på bevakningsbilder i NK-varuhuset vid tiden för mordet, svarade Leif Jennekvist på samma sätt som tidigare om 35-åringen: - Han är inte helt olik. Jennekvist bekräftade också att den nu anhållne mannen sedan tidigare finns i polisens register. Dock utan att specificera i vilka sammanhang mannen är känd. Den välbesökta presskonferens blev annars kort. - Allmänheten bör delges det senaste i utredningen, som har bedrivits på bred front, sade Jennekvist vid presskonferensens inledning. - Utredningen är nu inne i ett nytt skede, och vi kan därför nästan inte säga någonting, sade han. Jennekvist bekräftade även under presskonferensen att den man som greps under förmiddagen är en av de personer som har varit aktuella och som polisen arbetat med parallellt i utredningen. 35-åringen är redan släppt ur häktet och försatt på fri fot, uppgav personal på Kronobergshäktet för TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".