Älmhult

Hotad framtid för simmare i Älmhult

Älmhult Simsällskap kan förlora en tredjedel av sina träningstider i Haganäsbadet. Det framgår i ett förslag från Älmhults kommun. På simklubben är man kritisk mot förslaget.

– Möjligheten att vara bland de bättre i Småland och i riket minskar avsevärt. Vår ambition om att vara en klubb för de yngre som vill fortsätta med simning på en hög nivå försvinner, säger Lars Johnsson, ordförande i Älmhult Simsällskap.

Det är klubbens A-trupp som skulle påverkas av de reducerade träningstiderna. Ungdomar i åldrarna 13-16 som tränar för att tävla på elitnivå. Förslaget från kommunen skulle innebära att de förlorar en tredjedel av sina simpass på Haganäsbadet. Det skulle kunna tvinga klubben att flytta träningen till simhallar i andra kommuner.

– Det är en bit att åka och det kommer kosta både tid, pengar och säkert vilja att fortsätta. Man har mycket skola att tänka på i den här åldern och ska man då lägga först två timmars träning och sen två timmar i restid, då blir det träning upp emot fyra och en halv timme. Det är lite jobbigt, säger Lars Johnsson.

Om förslaget går igenom kommer det träda i kraft redan i september när träningssäsongen drar igång. Under sommaren kommer inget beslut att fattas men Lars Johnsson tror ändå att han ska hinna få kommunen att ändra sig.

– Jag tror att man förstår att det inte är konstiga krav som vi har. Vår ambition att det ska finnas en simklubb, vilket inte är en självklarhet på en liten ort som Älmhult, den bygger på ett gott samarbete. Speciellt med kommunen. Jag hoppas och tror att vi kommer lösa detta. 

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se