Kronoberg

Lärarjobben blir färre

Uppdaterad 15:44

Antalet lediga lärarjobb i Kronoberg mer än halverades under årets fem första månader jämfört med motsvarande period förra året. Det visar uppgifter från Lärarförbundet.

Under våren i år utannonserades 193 lärarjobb i Kronoberg och det är 228 färre än under förra våren. Mest minskade de lediga platserna för förskollärare och fritidspedagoger.

Älmhult är en av de kommuner där de utannonserade lärarjobben minskat mest. Men Carina Olsson som är Lärarförbundets ordförande i Älmhult är inte särskilt förvånad över det med tanke på de besparingar skolan i Älmhult stått inför.

– Vi riskerar ju att behöva säga upp ett stort antal lärare. Men arbetsgivare och fack har arbetat hårt med detta tillsammans. Vi har lyckats ganska bra med att inte behöva säga upp. Men jag förstår ju att det inte kan bli några nya tjänster. Så det kommer att bli tufft, säger Carina Olsson.

Vad kommer det här att innebära?

– För de som är kvar i verksamheterna får det väldigt jobbigt. Vi får heller inte in de nya influenserna och inte de nyutbildade, vilket är oerhört allvarligt. De kanske till och med tvingas gå till en annan typ av arbetsmarknad. Det går hela tiden framåt med forskning och utbildningarna utvecklas. Och de kunskaperna tappar vi när vi inte får in några nya.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se