Växjö

Ingen talmanspost för Svensson

Uppdaterad 13:38 

Det blev som väntat en storförlust för Eva-Britt Svensson (V) från Växjö i dagens omröstning om vem som ska bli ny talman i EU-parlamentet. Eva-Britt Svensson ställdes mot Polens tidigare premiärminister Jerzy Buzek och han vann överlägset. Men Eva-Britt Svensson låter sig inte nedslås.

– Jag känner mig definitivt inte som en förlorare. Det är ändå så många som gått ifrån partipiskan och faktiskt röstat på mig och det är ganska sensationellt, säger hon.

Eva-Britt Svensson från Växjö var den enda motkandidaten till den tidigare premiärministern i Polen Jerzy Buzek i valet av ny ordförande eller talman i EU-parlamentet. Och i dagens omröstning vann han en jordskredsseger. Han fick 555 röster mot Eva-Britt Svenssons 89.

Men Eva-Britt Svensson är glad för varje röst hon fick utöver de 35 i den egna partigruppen, och hon säger att hela den här processen har lagt en god grund för hennes fortsatta arbete i parlamentet.

– Det har varit en utmaning och det har varit jätteroligt. Jag har fått många gratulationer från ledamöter som vill ha ett bra samarbete med mig framöver. Så det är en bra plattform för det fortsatta arbetet.

Eva-Britt Svensson har nu erbjudits ett annat större uppdrag inom EU-parlamentet, men vad det rör sig om för uppdrag vill hon inte avslöja än.

--Jag vågar inte bekräfta det än för beslutet tas i kväll. Men jag har fått en förfrågan om ett uppdrag som jag med glädje kommer att säga ja till när beslutet väl är fattat.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se