Kronoberg

Gamla tåg inget för funktionshindrade

Funktionshindrade som har elektrisk rullstol eller permobil, har svårt att resa med SJ:s gamla tågvagnar. Liften i vagnen är ofta för liten för att man ska kunna komma ombord.

Vid årsskiftet började SJ använda de gamla vagnarna på sträckan mellan Kalmar och Göteborg, via Växjö och Alvesta. Det har gjort att rullstolsburna Krister Ekström inte längre kan åka med tåget. Liften som ska ta honom upp i tåget är för liten. På Öresundståget som tidigare trafikerade sträckan var det inga problem att komma in.

SJ anser att han själv får ordna med en annan rullstol om han vill åka med tåget.

– Ska det inte vara tillgängligt för alla, frågar sig funktionshindrade Krister Ekström.

En kollektivtrafik som är tillgänglig för alla är en dröm för många funktionshindrade och den kan faktiskt bli verklighet inom ett halvår.

Den 3 december träder en ny lag i kraft, den så kallade järnvägspassagerarförordningen. Lagen säger att ingen ska nekas att köpa tågbiljetter på något tåg inom hela EU och att funktionshindrade ska ha samma rättigheter att komma ombord och utnyttja tågets alla tjänster.

Kenneth Hultgren, som är infrastrukturministerns pressekretare, menar det den kommer att ge Krister Ekström rätt att kunna åka med SJ på sträckan mellan Kalmar och Göteborg.

– Så ser lagstiftningen ut, säger Kenneth Hultgren och menar att SJ begår ett lagbrott om de inte ser till att alla kan åka med på tågen.

– Det är ingen smart affärsidé att stänga kunder ute. Då blir man inte långvarig på den svenska marknaden, säger han.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sr.se