Kronoberg

Flera telefonlösa efter åska

Uppdaterad 14:07

Över 500 av Telias kunder i Kronoberg är utan telefon just nu. Och många har varit det länge. Karin Nordlund är informationsansvarig på Telia och hon säger att det är åskan som ställt till det.

– Vi har ett extremt läge just nu med sex gånger fler fel i Kronoberg än normalt. Det gör att det tar längre tid att laga felen som uppkommer.

I förmiddags hade över 500 av Telias kunder runt om i Kronoberg fel på sin fasta telefon. Och en del har haft det i ett par veckor. Flest fel är det i Alvesta, Växjö och Älmhults kommuner.

Men ska systemet inte klara lite åska?

– Självklart ska vi klara lite åska. Men när det blir såhär många fel så finns det tyvärr inte de resurser som behövs för att laga alla fel så snabbt.

De som varit utan telefon i mer än fem dagar får kompensation av Telia. Men kunderna måste själva kontakta Telia för att få några pengar. Och Karin Nordlund kan inte säga när felen är avhjälpta.

– Det är väldigt svårt att säga. Förhoppningsvis kan vi komma ner till ett normalläge relativt snart med tanke på alla extraresurser vi tar in.

Vad gör ni på Telia nu för att säkra era system för kommande åskväder?

– Åskan är ett gissel för oss och ställer till väldigt stora problem. Det slår ju ut utrustning på stationer och liknande. Det vi kan göra det är att se till att ha reservdelar i lager och även ha backup och liknande, säger Karin Nordlund. 

Hans telefon är utslagen

Hans Hansson som bor utanför Agunnaryd i Ljungby kommun är en av dem som fått sin telefon utslagen av åskan under den senaste tidens oväder.

– Den har varit sönder i två veckor och jag har haft många samtal med Telia om det här. Men den fungerar fortfarande inte. Jag är utan både telefon och internet, vilket ställer till en del bekymmer, säger han.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se