Kronoberg

Kronobergare rustar för nya oväder

Det råder rusning till elfirmorna när kronobergarna nu rustar för nya åskväder. Andreas Holmgren som är elektriker och monterar åskskydd i Kronobergs län säger att många fler nu vill ha hjälp.

– Det har exploderat! Folk har ringt jättemycket. Så vi har installerat fler åskskydd de här veckorna än vad vi har gjort de senaste fem åren, säger Henrik Holmgren.

På flera håll i länet har kronobergarna fått leva med konsekvenserna av åskväder under sommaren. Ladugårdar som totalförstörts, källare som svämmat över och elektriska apparater som slagits ut. Nu hoppas många i länet att konsekvenserna av nya åskväder ska bli mindre förödande. Elektronikföretag blir nu nedringda av kunder som vill installera åskskydd. En av de kunder som är nöjd med att ha låtit installera åskskydd i sommar är Hans Hansson i Tjurkö utanför Agunnaryd i Ljungby kommun.

– Det har åskat några gånger och huset har klarat sig. Så det tyder väl på att åskskyddet har gjort sitt jobb, säger Hans Hansson.

Störst risk för blixtnedslag är på öppna platser. Därför är det främst landsortsbor som köper åskskydd, som man hoppas ska göra skadorna mindre på flera sätt.

– Framförallt är det ju elektroniken. Men vi har även hus där ledningarna går sönder. Har du äldre hus är det vanligt att man kan se svarta märken längs hela kabeln. Sedan har vi också sett telefonledningar som brunnit upp och kontakter som skjuts sönder. Så det kan bli väldiga konsekvenser av blixtnedslag.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se