Kronoberg

Massvaccinationer kan bli dyrt

Landstinget planerar inför vaccineringen mot den nya influensan. I september kan Kronobergs 180 000 invånare komma att vaccineras mot det nya influensaviruset i den mest omfattande vaccineringen någonsin i länet. Men vem som ska stå för kostnaden är fortfarande oklart.

– Vi har beställt vaccin för runt 23 miljoner kronor. Och man kan räkna med en kringkostnad när alla ska vaccineras på ungefär lika mycket till för utrustning, sprutor och personal, säger Styrbjörn Östberg som är chefsläkare i landstinget.

Igår kunde Sveriges Radio Kronoberg berätta att ett sjunde fall av den nya influensan H1N1 har bekräftats i länet. Samtidigt arbetar man för fullt på landstingets smittskyddsenhet med förberedelserna inför september då influensavaccinet ska vara färdigt. Då ska länets fler än 180 000 invånare vaccineras. Ett arbete som beräknas ta tre till sex månader. Arbetet beräknas kosta mer än 40 miljoner kronor, bara i Kronoberg.

Men vem som ska stå för vaccinationskostnaden är ännu inte klart.

– Tanken för närvarande   är att vi hoppas få statliga bidrag för detta. För det här finns inte med i vår budget.

Men de senaste beskeden från regeringen är att det inte kommer komma mer pengar.
Finns det pengar inom landstinget för att finansiera det här?

– I budgeten finns det inga pengar. Men sedan är situationen sådan att det måste lösas och då får man lösa det på något sätt.

Vad skulle det kunna innebära?

– Vi får titta på verksamheten och se om vi kan spara några pengar någonstans.