Växjö

Oklara riktlinjer för id-handlingar

Sedan den 1 juni har Skatteverket kunna utfärda id-handlingar. Fortfarande råder det dock en del osäkerhet runt vad det egentligen är som krävs för att kunna styrka någons identitet. Det drabbar många nyanlända till Sverige, som har väntat länge på möjligheten att kunna få ett id-kort.

– Man ska gå till banken, man ska in i sjukvården, man ska till apoteket och hämta ut biljetter till exempel och vi förstår att det är ett jätteproblem för de här personerna att inte ha några id-handlingar, säger Jan-Ola Nilsson på skattekontoret i Växjö.

För att få ett id-kort måste man antingen ha en svensk handling, ett EU-pass eller någon som kan styrka ens identitet. När det gäller till exempel makar och föräldrar är reglerna tydliga, men många som kommer till Sverige har inga anhöriga.

Många har fått vänta

I vissa fall kan tjänstemän som man kommit i kontakt med styrka ens identitet, men det är fortfarande oklart hur väl de måste anses känna personen. På skattekontoret i Växjö har man tvingats be många avvakta i väntan på tydligare riktlinjer.

– Vi ber dem vänta en månad till ungefär när vi är osäkra, så vet vi nog lite mer. Det är rätt mycket oklarheter och vi tror att vi kommer ha det lite mer klart för oss inom de närmsta veckorna. Då vet vi vilka typer av intygsgivare som vi kan godta och vilka krav som ställs på de här intygsgivarna, säger Jan-Ola Nilsson.

Det är många som har väntat på möjligheten att kunna få ett id-kort. Sedan Svensk kassaservice lades ner i april 2008 har det, framför allt för nyanlända i Sverige, varit svårt att få ut några id-handlingar.

Elisabeth Hagelberg som jobbar på skattekontoret i Växjö berättar att det är många som har hört av sig. Än så länge har de tagit emot ungefär 250 ansökningar. Men ungefär lika många har inte kunnat få någon hjälp.

– I början hade vi ju tjockt här på expeditionen. Vi hade 30-40 personer här hela dagarna under de första veckorna. Sedan har det mattats av efter hand som folk har fått kännedom om vad det är som gäller, säger hon. 

Åsa Welander
asa.welander@sr.se