Tingsryd

Tre månaders frist för Trensums

Livsmedelstillverkaren Trensums Food i Tingsryd har beviljats företagsrekonstruktion av Växjö tingsrätt. Företaget har under en längre tid gått med förlust men ledningen får nu tre månader på sig att få det på fötter igen.

– Företaget har under en ganska lång tid tillbaka varit olönsamt. Vi har väldigt låga marginaler på våra produkter och i samband med det har vi tappat en del volymer till en större kund. Lägre volymer och låga marginaler har gjort att vi har en mycket olönsam produktion, säger Heléne Gustavsson, vd på Trensums Food.

Minskad försäljning och högre råvarukostnader är några av anledningarna till att Trensums Food har ansökt om rekonstruktion. Och under den tre månader långa rekonstruktionstiden hoppas man nu kunna vända trenden.

– Vi hoppas att det kommer ge oss lite tid till att fortsätta med våra förhandlingar med våra kunder. Vi ser att det finns en långsiktig lönsamhet i företaget och det har ju också tingsrätten gjort som har godkänt ansökan.

Ändrar strategi

För att vända trenden rensar man ut produkter som inte varit lönsamma och höjer priserna. På sikt ska man också ta in nya produkter.

Trensums Food med mer än 100 anställda har under våren sagt upp 25 personer och ytterligare tio har fått besked om att de kan få gå i höst. Men Heléne Gustavsson säger att det inte alls är säkert att de faktiskt kommer att sägas upp.

– I dagsläget kan jag säga att det är högst osäkert om vi behöver låta dem gå. Det är kunder som har kommit tillbaka till oss som vill fortsätta sin produktion här fast till ett bra mycket högre pris.

Så det finns fortfarande hopp för de tio?

– Ja, det gör det definitivt, säger Heléne Gustavsson. 

Mikael Delin
mikael.delin@sr.se