Ljungby

Fängelse för sexuellt utnyttjande

Uppdaterad 16:07

En 43-årig man från Ljungby kommun dömdes idag till ett år och sex månaders fängelse. Mannen döms för att sexuellt ha utnyttjat en kraftigt berusad 14-årig flicka.

Det var i slutet av november förra året som den 14-åriga flickan hade varit på nattklubb tillsammans med en 20-årig kvinna. 14-åringen blev kraftigt berusad under kvällen och följde sedan med kvinnan hem för att sova över i hennes lägenhet. Även den 43-årige mannen som hade varit med under kvällen följde med.

Alla tre gick och la sig, men efter en stund såg kvinnan att 43-åringen hade sex med den 14-åriga flickan. Kvinnan körde då bort mannen från flickan som var kraftigt berusad.

Mannen visste att flickan bara var 14 år och han har erkänt att han haft samlag med henne, men har i förhören sagt att hon själv var med på det. Flickan däremot minns nästan ingenting från kvällen.

Mannen åtalades för våldtäkt mot barn eftersom flickan bara var 14 år. Men tingsrätten väljer att istället döma honom för sexuellt utnyttjande av barn. Bland annat eftersom flickan bara var några månader från att fylla 15.

Mannen har också genomgått en liten sinnesundersökning som visar på brister i hans personlighetsutveckling. Och även detta förmildrar omständigheterna, enligt tingsrätten.

43-åringen döms nu alltså till ett och ett halvt års fängelse för sexuellt utnyttjande av barn och han ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till den nu 15-åriga flickan.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se