Kronoberg

Fler fall av barnmisshandel i länet

Anmälningarna om barn som blir misshandlade har ökat kraftigt i länet, trots att barnaga är förbjuden sedan 30 år.

Under de senaste tio åren har anmälningarna ökat med 117 procent i Kronoberg. 

Även i grannlänet Blekinge anmäls fler fall, och där säger kriminalinspektör Mona Eriksson att utredningarna tar för lång tid, och sällan leder till åtal.

– Om de bor hemma hos föräldrarna, och föräldrarna vet om att det finns en anmälan, så är det ju lätt att man pratar med barnen om vad de ska säga eller inte. Och barn glömmer ju. De vill inte minnas. När det har gått en tid, så vill de sopa det under mattan. Då blir det inget åtal, säger kriminalinspektör Mona Eriksson.

Handläggning kan dröja flera månader
Det är viktigt att utredningarna inte drar ut på tiden, för att undvika att barn blir utsatta för mer hot och våld, efter att de har berättat om misshandel i hemmet.

Men Pia Johansson, som är domstolschef i Blekinge, berättar att det inte finns några särskilda regler om snabb handläggning, när det handlar om misshandel mot barn.

– Är det ett barn som är ett brottsoffer, så finns det inte säkerhetsgarantier att det blir en snabb handläggning. Det kan betyda att ett sådant mål kan få vänta i två - tre månader. Jag tror att vi tycker att det är väldigt angeläget att man handlägger detta snabbt, säger Pia Johansson, domstolschef i Blekinge.

Anna Törnkvist
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".