kronoberg

Sämre djurskydd efter strul med pengar

Många djurskyddsinspektörer hinner inte med sitt arbete. Värst är det i Kronoberg, Kalmar och Blekinge län enligt en rapport från Jordbruksverket.

Sedan länsstyrelserna tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna har antalet inspektörer minskat. Samtidigt har regeringen beslutat att inspektionerna ska vara gratis. 

Detta har gjort att länsstyrelserna förlorat de intäkter som inspektionerna tidigare gav och som användes för att anställa. Som kompensation har länen fått totalt 118 miljoner kronor, men det verkar inte ha räckt.

I Kalmar län finns 5 600 djurhållare och för att kontrollera att djuren inte vanvårdas krävs 14 djurskyddsinspektörer. Före årsskiftet hade man nio inspektörer, i dag finns det sex.

– Vi riskerar att missa dålig djurhållning eftersom vi inte hinner göra de planerade tillsynsbesöken. Vi hinner bara åka på de akuta larmen, säger Jörgen Wehre, länsveterinär i Kalmar, till TT.

Just nu genomför Jordbruksverket en översyn av arbetsbelastningen för landets djurskyddsinspektörer. En rapport ska överlämnas till jordbruksminister Eskil Erlandsson i mitten av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".