Växjö/Alvesta

"Jag tycker det är inhumant"

Nu höjs kritiska röster mot att den brännskadade mannen från Afghanistan endast får ett tillfälligt uppehållstillstånd. En av de upprörda är Ingeli Gräns, kontaktperson i Svenska Afghanistankommittén i Växjö.

– Jag tycker att det är omänskligt. En människa som gör sig så illa att man bränner sig så att man får svåra skador är väldigt desperat. Då finns det en orsak till att man är desperat. Den här personen har säkert en väldigt stor orsak till att fly från sitt land och då ska vi alltså skicka tillbaka honom. Jag tycker att det låter så inhumant och så omänskligt att det inte är sant, säger Ingeli Gräns, kontaktperson hos Svenska Afghanistankommittén i Växjö.

Den 27-årige mannen från Afghanistan som i början av april tände eld på sig själv inne på Migrationsverkets kontor i Alvesta fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på ett år. Det är så lång tid som hans läkare bedömer att det kan ta för mannen att återhämta sig från sina brännskador.

Ingeli Gräns känner inte 27-åringen men träffar genom sitt arbete i Röda Korset och Svenska Afghanistankommittén många oroliga asylsökande. Hon tycker inte att det räcker med att bara skjuta upp utvisningen ett år.

– Jag tycker att det låter så grymt. Den här stackars personen måste ju hela tiden fundera på hur han ska göra om ett år. Får han stanna lite till eller måste han tillbaka? Han får ingen vård om han kommer tillbaka till Afghanistan. Där finns inte de resurserna. Han måste plågas hela tiden, dels av sina svåra skador men också själsligt när han ligger och funderar på hur framtiden ska bli, säger Ingeli Gräns.

  • Tidigare artiklar om händelsen:


Mikael Delin
mikael.delin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".