1 av 2
Secondhandförsäljningen går ned i lågkonjunkturen.
2 av 2
Verksamhetsledaren på Erikshjälpen Lars-Göran Bergsten
Växjö

Tuffa tider i second handbutiker

Även second handbutiker har nu börjat känna av lågkonjunkturen. På Erikshjälpen i Växjö till exempel märks en tydlig nedgång.

– Det är inte bara försäljningen som gått ner, utan också mängden inkommande gods eftersom folk inte byter ut sina saker i samma omfattning nu, säger Lars-Göran Bergsten som är verksamhetsledare på Erikshjälpen i Växjö.

Josefin Bergman är en av dem som går och tittar i hyllorna på Erikshjälpen i Växjö. Det var framförallt möbler hon var ute efter, men hittade till slut bara en duk.

Och trots att butiken är ganska välfylld med kunder så har både försäljningen och inlämningen minskat den senaste tiden.

Även andra second handbutiker som Sveriges Radio Kronoberg har varit i kontakt med har sett en nedgång, även om turisterna och det regniga vädret gett ett litet uppsving nu under sommaren. 

– Att det är färre som lämnar in grejer kan jag kanske förstå eftersom man håller mer i det man har, men att det är färre som köper är lite småkonstigt, säger Josefin Bergman.

Mindre pengar till hjälparbete

På Erikshjälpen i Växjö jobbar cirka 60 personer, de allra flesta som frivilligarbetare. Nedgången i försäljningen påverkar inte personalstyrkan, däremot blir det mindre pengar till hjälparbete.

Men verksamhetsledaren Lars-Göran Bergsten tror att det är hos second handbutikerna som konjunkturvändningen först kommer att märkas.

– Vi kommer nog att märka en uppgång inom ett år eftersom second hand håller en lägre prisnivå. Vår uppgång kommer tidigare än i statsfinanserna till exempel där det nog kommer att dröja fyra, fem år, säger Lars-Göran Bergsten.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".