Utredning tillsätts efter störningar i tågtrafiken

Det har varit ovanligt många störningar i tågtrafiken i länet under sommaren. Banverket ser allvarligt på problemen och har nu tillsatt en särskild utredning för att få en helhetsbild av vad som orsakar störningarna i trafiken.

- Störst problem med störningar i trafiken rapporterar banverket från sträckan mellan Alvesta och Kalmar. Orsaken kallas ofta signalfel, ett samlingsbegrepp som betyder att banans varningssystem på något sätt har aktiverats, och det kan ha flera orsaker berättar Tobbe Lundell, pressinformatör på Banverket.

- Det är väldigt vanligt att det blir spårbeläggning. Det innebär att det händer någonting på själva spåranläggningen. Det kan till exempel vara ett kabelbrott någonstans utmed spåret eller hamna föremål på spåret. Det kan också vara problem med kontaktledningen som hänger ovanför spåren och förser tåget med ström, berättar säger han.

- För att unvika att olyckor ska kunna uppstå är banverkets signalsystem så känsligt för störningar att det räcker med att ett metallföremål kommit föra rälsen för att ett signalfel ska uppstå. Eftersom alla tågsträckor utom stambanan dessutom är enkelspåriga bidrar detta till att ett signalfel snabbt genererar förseningar även för andra tågsträckor. Men varför det uppstått så många störningar under dom senaste månaderna och hur man skulle kunna komma tillrätta med problemen vet alltså Banverket inte i nuläget.

- Det är ytterst beklagligt att det blivit så mycket problem på den här sträckan. Vi vet ju att det är många som blir störda av det. Och därför har vi nu påbörjat en utredning för att vi ska titta närmare på vad dom här problemen kan bero på. Så att vi kan sätta in nödvändiga åtgärder så snabbt och effektivt som möjligt, säger Tobbe Lundell.

Hannah Mälarborn

hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".