Förening vill rädda flera ängar

Nu vill Naturskyddsföreningen rädda hotade ängar runt om i landet. Därför firas Ängens Dag den här lördagen på flera platser i Sverige. Ett av målen med dagen är att uppmärksamma politiker på hur viktiga de hotade ängarna är.

-- Det är många av de här ängarna som vi försöker vårda och sköta. Särskilt de som är strandnära mark, säger Kjell Olsson som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Kalmar län.

Han säger även att det idag finns nya regler för hur man kan ge dispens från strandskyddet och bygga eller göra saker som förstör naturmarken.

– Nu när reglerna finns vill vi åtminstone försöka visa att man kan styra verksamheten så att inte ingreppen på stränderna blir för stora. Vi vill även påverka politiker och beslutsfattare så att inte skadorna blir större, säger Kjell Olsson.

Besluten gällande dispanser att bygga nära vatten, där det finns mycket ängsmark, ligger nu till stor del på kommunerna efter den 1 juli i år.

Men moderaten och rikdsgasledamoten Eva Bengtsson Skogsberg som själv arbetat för att lätta på strandskyddet ser inte att det skulle hota ängarna på något sätt.

- Jag tror att kommunderna är rädda om sin natur och att det är viktigt att få bygga nära vattnet både för turismnäringen och för invånarnas naturupplevelse.

Linda Viskic
linda.viskic@sr.se

Sandra Skeppar

sandra.skeppar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista