Kronoberg

Kommunal kritiserar barnflickelöner

Låg lön för barnflickor i länet kan innebära lönedumpning. Det säger kommunals avdelningsordförande i Kronobergs län Marianne Andersson angående ökningen av barnvaktsjobb i länet där minimilöner är 3 500 kr i månaden.

– Om man som ungdom har att välja mellan att inte tjäna något alls eller att tjäna 3 500 kronor, så kanske man väljer det. På det viset dumpar man lönerna på arbetsmarknaden, säger Marianne Andersson.

Som vi tidigare har rapporterat är var femtonde annons på Arbetsförmedlingens platsbank i Kronoberg just nu erbjudande om jobb som barnflicka i länet.

Arbetsuppgifterna varierar. Men det handlar i huvudsak om barnpassning och hushållsuppgifter. Jon Hjalmarsson som driver Scandinavian Au-pair center försvarar minimilönen på 3 500 kronor, inklusive mat och husrum, med att det är en möjlighet för unga personer som är arbetslösa att komma in i arbetslivet.

– Om man tar vad som helst så får man i alla fall en fot in i arbetslivet, säger Hjalmarsson.

Bör gå under Kommunals avtal

Men här ställer sig Marianne Andersson från Kommunal starkt kritisk. Förutom en eventuell lönedumpning ifrågasätter hon också en minimilön på 3500 kronor plus mat och husrum. Hon menar att det snarare handlar om en regelrätt ersättning för en Au-pair. Något som det alltså inte handlar om när man som svensk arbetar som barnflicka i Sverige. Då ska ersättningen följa det kollektivavtal som råder för barnflickor.

– När det gäller den lönen så är det en Au-pair lön som går efter internationella regler. Är det så att man anställer barnflickor i Sverige ska de gå på kommunals hemserviceavtal med betydligt högre lön, säger Kommunals avdelningsordförande i Kronobergs län Marianne Andersson.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista