Annika Karlsson Ströbergs förslag om en folkomröstning röstades ner av kommunfullmäktige. Foto: Karin Ernstsson/SR
Växjö

Rungande "ja" till nytt församlingshem

I närmast total enighet sa fullmäktige i Växjö ”ja” på tisdagseftermiddagen till det omdebatterade förslaget om byggandet av ett nytt församlingshem och en park i anslutning till det anrika Karolinerhuset i Växjö.

När frågan om fastställandet av detaljplanen var uppe på tisdagens fullmäktigeemöte, var det bara Carin Högstedt (V) och Samuel Älgemalm (SD) som ville stoppa bygget. Även medborgarförslaget från Annika Karlsson Ströberg om att folket borde få säga sitt i en folkröstning avslogs. Men i den frågan blev det votering.

Frågan har vållat debatt
Frågan om detaljplanen och bygget har vållat häftig debatt bland växjöborna, många anser att det nybygget förstör den kulturhistoriska miljön kring domkyrkan och det gamla gymnasiet.

Tidigare i våras klubbade byggnadsnämnden detaljplanen, men eftersom frågan har så stort allmänintresse lyftes det slutliga beslutet till fullmäktige, där debatten både om medborgarförslaget och detaljplanen blev lång.

"Slarvig"
Carin Högstedt (V) kallade hanteringen av frågan "slarvig". Alla detaljer var inte klara före fullmäktigemötet, i kaffepausen fick ex kommunstyrelsen ha ett extra sammanträde för att slutföra exploateringsavtalet med kyrkan.

– Jag tycker vi ska vänta med att klubba beslutet, sa hon. Vi kan göra platsen kring domkyrkan  mer attraktiv utan att bygga där, säger Carin Högstedt.

Annika Karlsson Ströberg som lagt medborgarförslaget om en folkomröstning och även fick gå upp i talarstolen för att presentera sitt förslag, tyckte att det synd att växjöborna inte får säga sitt i den här frågan.

– Det finns så många som tycker att det varit för många ingrepp i gamla miljöer, det har visat sig i opinionen nu och då tycker jag att man ska tänka på det också.

Karin Ernstsson 
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".