300 nya platser till Linnéuniversitetet

Det stora antalet sökande till universitet och högskolor gör nu att regeringen tillför totalt två miljarder kronor för att öka antalet utbildningsplatser under de kommande två åren.

För det kommande Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar innebär det drygt 300 nya platser nästa år. Något som prorektor Lena Fritzén på Växjö Universitet tycker är bra.

– Vi måste vara väldigt nöjda med att få en sådan bra start på Linnéuniversitetet. Det finns en otrolig arbetsvilja och initiativkraft just nu, och detta kan komma väldigt mycket till glädje att få möjlighet att utveckla och starta nya program eller förstärka de vi redan har. 

Var kommer dessa platser att hamna?
– Det kan vi inte veta i dagsläget. Det måste vi göra en analys kring. Jag tror att vi måste ta i verkstaden att detta är en arbetsmarknadsåtgärd. Att det kommer påverka något, men att säga vilka program det är är alldeles för tidigt.

Men var är trycket som störst nu?
– I år, om jag tittar utifrån Växjös horisont, så är det på socionomprogrammet, det är sjuksköterskerna men också lärarutbildningen. Det som är roligt i årets ansökningar är att ingenjörsprogrammen har gått betydligt bättre än vad dom gjort tidigare.

Men det är inte säkert att det kommer bli fler platser på dessa programmen då?
Det tror jag inte vi ska ta ställning till redan. Utan vi behöver nog göra en mer djupodlad analys innan vi kan gå ut med var vi ska lägga dem någonstans.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".