Sigrid Karlsson och Urban Andersson kollar däcken under däckrazzian. Foto: Anna Johansson/SR
Sjöatorp

"Däcken blir bättre och bättre"

För fjärde året i rad genomför bland andra polisen och trafiksäkerhetsföreningen NTF en däckrazzia i länet. Under två dagar vinkas bilister in vid Sjöatorpsrondellen mellan Alvesta och Ljungby.

Urban Andersson och Sigrid Karlsson böjer sig ner och sticker in lufttrycksmätaren och mönsterdjupsstickan i däcket. Just den här bilen blev godkänd och även om resultatet från årets mätningar runt om i landet inte blir klart förrän senare i veckan, är trenden de senaste åren att bilisterna sköter sig allt bättre. Antalet bilar med olagligt mönsterdjup har minskat med 30 procent sedan 2005.

– Ja, vi får intrycket att det blir bättre och bättre när det gäller standarden på däcken. Däremot visar det sig att föraren ofta tror att däcket är bättre än det verkligen är, berättar Bo Rönnebring, som är verksamhetsledare på NTF.

När Inga-Lill Eriksson som bor utanför Ljungby blev invinkad till den frivilliga kontrollen, visste hon att däcken var slitna och hennes framdäck blev mycket riktigt underkända.

– Så nu måste jag åka och greja framdäcken redan och sedan åka direkt till Bilprovningen.

Vilka konsekvenser kan det få om man kör med för dåligt mönsterdjup?

– Det kan hända vad som helst. Du kan få vattenplaning och bromssträckorna blir längre, svarar Bo Rönnebring på NTF.

Ett mönsterdjup på 1,6 millimeter är minimum på sommardäck och till de bilister som ville kunna mäta själva i fortsättningen, delade NTF ut mönsterdäcksmätare.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".