Sörgården är ett av två äldreboenden som är på väg att privatiseras. Foto: Karin Ernstsson/SR
Rottne/Växjö

Snart klart med privatiseringar

Privatiseringen av två äldreboenden i Växjö kommun går nu in i slutfasen. Det gäller Sörgården i Rottne och det nya äldreboendet på Åbovägen på Högstorp. För när anbudstiden nu gått ut finns det intresserade företag till båda boendena.

Tidigare artikel:

– Vi har fått in anbud till både Sörgården och Åbovägen som vi nu arbetar med. Närmare detaljer kan jag inte gå in på eftersom det är sträng sekretess kring den här upphandlingen, säger Lena Tibblin, utredare på Växjö kommun.

Det var i vintras som politikerna i omsorgsnämnden i Växjö beslutade att tre äldreboenden ska privatiseras. Sörgården i Rottne med runt 80 anställda, Åbovägen på Högstorp som nu håller på att byggas och Ringsbergsgården i Växjö. Ett beslut som väckte stor oro - inte minst bland personalen på Sörgården. Nu är det bara två boenden kvar. Ringsbergsgården föll bort eftersom kommunen har andra planer för det.

Kommunen analyserar anbuden
I mitten av augusti gick anbudstiden ut, men hur många eller vilka företag som lämnat in anbud är det sträng sekretess kring. Och nu har arbetet med att analysera anbuden kommit igång, säger Lena Tibblin.

– Vi ska nu utvärdera anbuden utifrån olika kvalitetskriterier och se vilken som bäst uppfyller kriterierna och kan göra det bästa jobbet.

Klart om några månader
Och vem som tar över Sörgården och Åbovägen blir klart inom bara några månader.

- I slutet av oktober blir det beslut, och det är sedan möjligt att överklaga inom två veckor, säger Lena Tibblin.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".