Ljungby/Älmhult

Beslut kan leda till översvämningar

Svåra översvämningar kring Helge ås sträckning genom Ljungby kommun. Det kan bli följden till våren av att kommunstyrelsen i Ljungby sagt nej till att bidra med pengar till den planerade årensningen. Det befarar Lantrbukarnas riksförbund, LRF, i Agunnaryd.

Och det blir mycket som kan drabbas av översvämning enligt Ingmar Nilsson, ordförande för LRF Agunnaryd.

– Först blir det Ryssby samhälle men även Agunnaryd, reningsverket och fotbollsplan. Och sedan åkermark och skogsmark utmed ån, säger han.

Inte sedan 70-talet har en riktigt årensning gjorts i stora delar av Helge ås sträckning genom Ljungby och delar av Älmhults kommun. Det gäller att få bort träd, buskar och annan växtlighet som hindrar vattnets fria flöda. Vissa bottenmassor ska också bort genom muddring.

En tredjedel vardera, motsvarande 240 000 kronor, skulle Ljungby och Älmhults kommuner och markägarna stå för. Men en majoritet av politikerna i Ljungby kommunstyrelse sa alltså nej till pengar till årensning. 

– Vi blev mycket överraskade och förstår inte varför, eftersom vi inte fått några signaler att kommunen skulle säga nej under de två år som det här planerats, säger Ingmar Nilsson.

Centern och två moderater i kommunstyrelsen var för pengar till årensningen. Medan övriga partier sa nej. Och enligt Socialdemokraternas Harriett Kristensson var deras skäl bland annat att det inte är en kommunal kärnverksamhet och att det finns intressenter för andra åar som skulle kunna ställa liknande krav.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".