Markaryd

Inget statligt stöd till företag

Det blev inga löften om företagsstöd när medicinteknikföretaget Bactigaurd träffade företrädare för finansdepartementet. Bactigaurd som har tillverkning i Kina, planerar en flytt till Markaryd men vill ha hjälp med kostnaderna på omkring 20 miljoner kronor.

– Jag är besviken men jag blir bara än mer kreativ för att hitta möjliga vägar framåt, sa Bactiguards vd Christian Kinch efter mötet där det stod klart att finansdepartementet inte kan bidra med några pengar till ett enskilt företag.

Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson var också han besviken. Enligt Gemundsson har Markaryds kommun hjälpt till med att ordna lokal, att ordna nödvändiga tillstånd och att hjälpa till med utbildning allt för att göra verklighet av flytten.

Kommunallagen ger ju egentligen inga möjligheter för kommuner att ge stöd till enskilda företag, hur har ni löst det?

– Vi har mött upp precis på det sättet som vi ska göra genom att presenta en lösning som är ekonomiskt hållbar utan att för den skull gå in i direkta subventioner, säger Bengt Germundsson.

Men enligt vd Christian Kinch krävs det dessutom pengar för att möjliggöra en flytt av produktionen från Kina till Markaryd, en flytt som enligt honom skulle ha stor betydelse för regionen.

– I dagsläget så saknar vi ungefär 20 miljoner kronor. Det ska man sätta i relation till ungefär 150 nya arbetstillfällen. Det tycker jag är en väldigt liten del och en väldigt rimlig peng.

Bactiguard vill alltså ha 20 miljoner men några sådana pengar finns inte att föredela på regional nivå - och Bengt Germundsson anser att det måste komma statliga pengar till regionen:

– Jag har ju konkret talat med finansdepartementet var problemen ligger, exempelvis att den här regionen inte har de statliga stöd som behövs för den här typen av etableringar och det kan man ju bara konstatera att det behövs mer resurser till.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".