Vägglusen.
Kronoberg

Vägglusen på frammarsch

Vägglöss har blivit allt vanligare i Kronobergs län. Anticimex rycker numera ut för att bekämpa vägglöss i länet flera gånger i månaden jämfört med inga saneringar alls på 90-talet.

– Det har definitivt skett en ökning, säger Ingemar Strand på Anticimex, och det är inte bara i vårt län utan i hela landet.

I Kronobergs län görs nu 20-25 saneringar av vägglus per år.

– Jämför man med för 8-9 år sedan då det var noll så är det ju en rätt så rejäl ökning, säger Ingemar Strand, som tror att resandet till alltmer exotitiska resmål är en orsak till ökningen, men det finns också en annan förklaring.

– Alla dessa loppmarknader som finns överallt numera, och de gamla stoppade möbler som kan finnas där och där stoppningen är en fin plats för vägglöss, säger Ingemar Strand.

Det är inte direkt farligt med vägglöss, de sprider inte sjukdomar som man trodde förr, men de ger klåda av sticken, en allergisk reaktion.

Vägglössen bekämpas numera allt oftare utan kemikalier.

– Genom upphettning till drygt 50 grader av till exempel en säng där vägglössen finns, så blir man av med dem, säger Ingemar Strand på Anticimex.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".