Emmy Karlsson i sin syateljé. Foto: Lars-Peter Hielle/SR
Ljungby

"Man kan vara företagsam när man är under 25"

25-årsgränsen för söka starta eget-bidrag ska bort så fort det bara går. Det tycker Moderaterna. 19-åriga Emmy Karlsson har just tömt sitt sparkonto och startat upp en syateljé i Ljungby. Hon tycker att det är på tiden att starta eget-bidraget blir tillgängligt även för dem som är under 25 år.

– Vår förhoppning är att det snart ska vara möjligt för unga att söka starta eget-bidrag, det säger Tomas Tobé som är moderat riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet.

19-åriga Emmy Karlsson har just tömt sitt sparkonto och startat upp en syateljé i Ljungby, och hon tycker att det är på tiden att starta eget-bidraget blir tillgängligt även för dem som är under 25 år.

– Man kan brinna för en idé och vara företagsam även om man är under 25 år, säger hon.

Har sökt 400 jobb
Innan Emmy bestämde sig för att ta sina sparpengar och starta ett eget företag hade hon sökt cirka 400 jobb runt om i Sverige.

– Det känns som att jag inte gjort annat än att söka jobb, städjobb, restaurangjobb. Allt. Men det finns inget.

Emmy säger att hon har tur som har sparpengar, men visst hade ett starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen gjort stor skillnad även för henne.

– Jag hade ju sluppit tömma mitt sparkonto, jag hade kunnat betala av mina maskiner fortare och jag hade kanske kunnat börja plocka ut lön från företaget tidigare.

Moderaterna vill ta bort åldersgränsen
et var under Moderaternas partistämma i Västerås som man kom överens om att 25-årsgränsen på starta eget-bidraget borde tas bort, och Tomas Tobé säger att hans allianskollegor i arbetsmarknadsutskottet också verkar gilla idén.

Hur snart kan åldersgränsen vara borta?

– Regeringen kommer ju inom kort att presentera en budgetproposition och då återstår att se om det finns några möjligheter där.

Ser det ut att finnas sådana möjligheter då?

– Än så länge har jag inte noterat något annat alliansparti som inte tycker att det här skulle vara en bra förändring.

Varför kommer det här ställningstagandet nu?

– Granskningar från Riksrevisionen visar att starta eget-bidraget är en åtgärd som fungerar bra, och med tanke på den höga arbetslösheten bland unga så kan det vara en bra åtgärd även för dem, säger Tomas Tobé.

Pernilla Kommes
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".