Julia Ahlrot är projektkoordinator och Benoit Jehl jobbar med energieffektivisering i Grenoble. Foto: Roger Bergvik/SR
Växjö

Växjö vill bli förebild inom ekobygg

Växjö ska tillsammans med två andra städer i Europa bli föregångsstäder för energieffektivt byggande och mer användning av förnyelsebara energikällor. Det är en av tankarna med EU-projektet Sesac. I går inleddes en internationell tredagarskonferens i Växjö inom det här projektet.

En av deltagarna är Benoit Jehl från Grenoble i Frankrike som säger att han arbetar med energieffektvisiering för att få ner invånarnas energikostnader. Han tycker att konferensen är ett bra sätt att få reda på vad som händer i andra länder.

Det är tre europeiska städer som ingår: Växjö, Grenoble i Frankrike och Delft i Holland.

Ska avslutas 2011
Förutom Växjö kommun ingår också tilll exempel Energikontor Sydost. Tekniska Högskolan i Stockholm är ansvarig för utvärderingen.

Det hela startade för fyra år sen och ska avslutas 2011. Julia Ahlrot är projektkkoordinator

– På senare tid har vi börjat få bra resultat, särskilt för Växjö och Grenoble, där vi kommit en god bit på väg både vad gäller energieffektivisering och användande av förnybara energikällor, säger Julia Ahlrot.

Goda exempel
De tre städerna i projketet ska fungera som goda exempel.

– Tanken är att vi ska kunna visa övriga Europa och resten av världen att det här är möjligt, säger Julia Ahlrot.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".