Junaid Khan från Pakistan kallar sin situation i Växjö just nu för en mardröm. Foto: Marcus Sjöholm/SR
Växjö universitet

"Det är en mardröm"

Utländska gäststudenter, så kallade freemovers, har ofta stora problem inför terminsstarten med att till exempel skaffa bostad. Bland annat beror det på att många kommer sent inför terminsstarten och saknar svenska personnummer.

– Det är en mardröm. Jag har svårt att hitta ord för allt det som händer, berättar Junaid Khan från Pakistan, som är en av flera hundra så kallade freemovers på Växjö universitet.

Freemovers kallas de internationella gäststudenter som har tagit sig till ett lärosäte utomlands på egen hand, utan utbytesavtal med ett universitet i hemlandet. Raka motsatsen till så kallade utbytesstudenter.

Faller utanför systemet
Många freemovers har inga svenska personnummer och faller därför utanför systemet.

– Ja, det är det som är problemet, säger Gustav Engblom som är studentkårsordförande på Växjö universitet.

– Situationen är kaosartad med överfulla akutboenden. För någon vanlig lägenhet är det svårt för en freemover att få, säger han.

Krävs personnummer och bankkonto
För att skriva kontrakt med ett bostadsbolag krävs ofta ett bankkonto och det kan man inte öppna om man inte har ett svenskt personnummer.

De reglerna ska förstås följas påpekar Gustav Engblom, men han tillägger:

– Man måste kunna underlätta för dem på något sätt, säger Gustav Engblom.

Svårt att fokusera på studierna
Freemovers brottas även med andra problem och sammantaget är det i stort sett omöjligt att fokusera på studierna när situationen är som den är.

– Nästintill omöjligt att lära sig något samtidigt, avslutar Junaid Khan från Pakistan.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".