Stefan Haglund som arbetar med internationella studenter på Växjö universitet. Foto: Lena Pettersson/SR
Växjö universitet

"De kommer ju hit på egen hand"

Universiteten borde ta ett större ansvar för de utländska studenter som kommer till svenska universitet på egen hand. Det tycker Kristin Brolén, generalsekreterare i Svenska studentbostadsföreningen. Men enligt Stefan Haglund på Växjö universitet gör skolan redan mycket för gäststudenterna.

Tidigare artikel:

– Det skulle behövas mycket mer kommunikation mellan lärosätena och studentbostadsföretagen, och sedan skulle det behövas mer information till de som faktiskt ska komma hit.

Som vi tidigare berättat är det stora problem för de utländska studenter som kommer på egen hand till Sverige, utanför de formella utbytesprogrammen. Framför allt kan det vara svårt att ordna en bostad. Och Kristin Brolén tycker att universiteten kunde ordna bostäder till freemovers-studenterna likväl som till utbytesstudenterna.

Universitetet bekräftar problemen
Stefan Haglund som är ansvarig för de internationella studenterna vid Växjö universitet bekräftar att det är stora problem. Däremot tycker han inte att det är rimligt att universitet ordnar bostad till dem.

– De här freemovers-studenterna som man oftast kallar dem kommer ju hit på egen hand och statusmässigt skiljer vi inte på dem och svenska studenter. Ska vi skaffa boende åt de här studenterna så innebär det att vi ska ha en bostadsgaranti åt alla studenter, och det är ett åtagande vi inte kan ta på oss, säger Stefan Haglund.

Han menar han att universitet redan gör mycket. Bland annat finansierar man en tjänst på studentkåren som har till uppgift att arbeta med de här studenterna och han betonar också att även om det är problem löser det sig nästan alltid inom en månad in på terminen. Men för Junaid Khan från Pakistan är det ingen tröst just nu.

– Det är en mardröm, säger han.

Borde inte vara en överraskning
Det är en mardröm säger Junaid Khan, men Stefan Haglund tycker inte att det borde komma som en överraskning att det är väldigt svårt att få bostad i Sverige vid terminsstarten. Enligt honom är Växjö universitet bra på att informera om svårigheterna att till exempel få ett bostad i Sverige. Trots det väljer många att komma hit.

– Man kanske inte har så mycket att förlora, man är helt enkelt beredd att ta den risken det innebär att komma hit.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".