EU-bevakning

Nöjd Erlandsson efter informellt möte

Idag var det dags för de politiska diskussionerna under det informella EU-mötet.

I eftermiddags samlades de 27 ministrarna från olika EU-länder för att prata om klimatförändringar och jordbrukets roll. Det var en nöjd jordbruksminister som efteråt sammanfattade EU-mötet.

– Allt har gått enligt de uppgjorda planerna. Diskussionerna har varit livliga idag. Så pass att vi har behövt dra över tiden. Vilket tyder på att det är flera som tycker att det har varit givande diskussioner idag. Vi har även fått höra att de studiebesök vi har gjort har uppfattats som synnerligen välplanerade, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Många ostkakor

Efter att ha provsmakat småländska delikatesser som isterband och ostkaka i söndags. Och skjutsats runt i länet för att besöka skogs- och jordbruk och bli bjudna på mer ostkaka igår, så satte sig de 27 jordbruks- och fiskeriministrar på det informella EU-mötets sista dag. Då diskuterades det klimatförändringar och jordbrukets roll för att hejda klimatförändringen idag.

Mötet drog som sagt ut på tiden ett 40-tal journalister väntade och väntade innan det var dags för Eskil Erlandsson och EU:s jordbrukskommissionär Marianne Fischer-Boel att hålla presskonferens.

Det är ju för visso informellt men ändå en förberedelse för mötet i Köpenhamn. Finns det något som ni kan ta med er härifrån?
– Ja, det gör det. Nyttan av att sprida goda kunskaper mellan varandra och göra det snabbt. Så att man kan minska energin som går åt i all produktion, säger Erlandsson.

Hur ska du vila upp dig såhär efter mötet?
– Jag ska försöka smita till mig någon dag i oktober månad för att kunna jaga älg, avslutar han.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se