Växjö

Växjö och Borås i trädgårdskamp

Växjö och Borås kommuner har hamnat i en dragkamp om en unik trädgård som Botaniska trädgården i Göteborg ska skänka bort.

Borås kommun hade första tjing på trädgården som togs fram till Linnéjubileet för två år sen, men man sade nej och därför vände sig Botaniska trädgården till Växjö kommun som visat intresse. Men i Borås har man nu fått kalla fötter och kanske vill ha trädgården ändå.

Linnéträdgården togs fram till 300-årsfirandet av Carl von Linné för två år sedan. Den kostade flera miljoner att bygga ihop och har efter en tur till England byggts upp på Botaniska trädgården i Göteborg på deras temporära utställningsplats. Nu vill de skänka den vidare.

Borås fick först frågan eftersom att de är en del av Västra götalandsregionen precis som Göteborg. Men gatunämnden i Borås sade nej, bland annat ansåg man att det blev för dyrt med driftkostnaderna för trädgården.

I det läget tog Botaniska trädgården kontakt med Växjö som tidigare anmält sitt intresse.

Förutsättningarna utreds

– Det beskedet jag har fått är att Växjö är intresserade och att vi ska träffa statsträdgårdsmästaren som ska titta på trädgården för att göra beräkningar om hur möjligt det är att flytta trädgården och vad det kan kosta, säger Rigmor Celander som är trädgårdsmästare på botaniska trädgården i Göteborg.

Ewa Eklind Blomkvist som är statsträdgårdsmästare i Växjö kommun säger att man är mycket intresserad av linneträdgården och att det finns både pengar och en tänkt placering för trädgården som omfattar ungefär 230 kvadratmeter.

Boråsarna har ändrat sig

Men nu har alltså politikerna i Borås kommunstyrelse vänt på klacken och tycker att det kanske vore en bra idé att ta emot den prisbelönta trädgården ändå. Rigmor Celander på Botaniska trädgården i Göteborg har därför hamnat i lite av en rävsax. Exakt hur det hela ska lösas är inte klart än. Men hon tycker att det är en liten fördel för Växjö att få trädgården, som är värd minst fyra miljoner kronor.

– Jag har uppfattat det så. Men jag vågar inte riktigt säga det förrän jag har diskuterat saken med min förvaltningschef, säger Rigmor Celander på Botaniska trädgården.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se