Moheda

Traktortävlingar i Moheda

För första gången i Kronobergs län arrangeras idag en stor tävling i parallelltraktorslalom. 14 traktorförare är anmälda till tävlingarna i Moheda.

För första gången i Kronobergs län arrangeras idag en stor tävling i parallelltraktorslalom. 14 traktorförare är anmälda till tävlingarna i Moheda.

– Det har tävlats i Emmaboda, Blekinge och på Öland med tusentals åskådare och nu är det också dags för de först renodlade tävlingarna i Kronobergs län, säger tävlingsledaren och speakern Anders Hermansson.

Tävlingar med traktorer började tidigt i traktorns barndom med plöjningstävlingar. Huvudsyftet var då att uppmuntra bönderna att plöja bättre, man förenade nytta med nöje.

Idag handlar tävlingarna mest om nöje och underhållning. Det kan röra sig om allt från monstertraktorer som drar tunga lass till traktorbalett till musik och nu också parallellslalom. För att vinna i traktorslalom är det inte musklerna under motorhuven som avgör utan det är körtekniken som är viktgast. Den som vill vinna bör inte heller ha en allt för modern traktor.

Äldre är bättre
– De som går bäst är mindre och lättare traktorer från 60- och 70-talen. De nya moderna och tunga traktorerna har svårt att hävda sig på en lerig traktorslalombana. För att få något bättre stabilitet på de gamla traktorerna flyttar man ut hjulen så att tävlingstraktorn blir bredare, säger Anders Hermasson

I varje lopp möts två tävlande som fram och tillbaka kör en 150 meter lång bana på ett lerigt fält som är snitslad med ensilagerplastbalar.

– Efter en och halv timmes race blir lerfältet slitet och precis som när det gäller skidåkning under slalomtävlingar blir det med tiden allt svårare att köra och det gäller att inte välta.

Vad är bäst för tävlingen regn eller torrt väder?

– För publiken hoppas vi att det blir lite fuktigt så det blir halt och lite skitigt. Men de tävlande vill nog inte ha det allt för blött.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se