Växjö/Älmhult

Ikea storsatsar på universitetet

Uppdaterad kl 14:53

Ikea och Växjö Universitet har kommit överens om ett samarbete som omfattar minst 2,5 miljoner kronor årligen under de kommande tio åren.

Pengarna ska användas för att tillsätta en professur i produktionsorienterad heminredning. Där ska man forska kring hur man kan producera möbler på ett bättre sätt.

Tillförordnade rektorn på Växjö Universitet, Lena Fritzén är glad över samarbetet och hon är inte orolig för universitetets oberoende gentemot storföretaget IKEA.

– De resultat som den här professuren kommer att resultera i är allas egendom. Den är inte någons. Men det finns ju finns från Ikeas sida en inriktning där de är särskilt intresserade av det här innehållet. Men ingenting kan vara relaterat till bara en grupp, säger hon.

Så de köper inte en unik forskning till sig själva?
– Nej, det gör de inte, säger Lena Fritzén.

Det var två mycket nöjda representanter för Ikea AB och Växjö universitet som idag presenterade sitt nya samarbete. Till att börja med handlar det om 2,5 miljoner kronor om året i tio år, men båda parter poängterade att man ser på dagens nyhet som ett första steg i ett större samarbete.

– Vi hoppas att få ut ännu mer, nu har vi själva forskningen på plats. Nästa del är att gå vidare med energiområdet och inom trätekniken. Vi ser en vidgning som kan bli oerhört intressant här i framtiden, säger Thomas Carlzon.

Trots att Ikea betalar för professuren så får de inte vara med och påverka vem som får anställningen säger universitetet, det är viktigt för att garantera universitetets oberoende mot storföretaget Ikea.

De studenter som Sveriges Radio Kronoberg pratade med var överlag positiva till samarbetet med Ikea.

– Så länge det gagnar oss studenter. Skolan måste ju styra vad pengarna ska gå till. Det ska inte Ikea kunna gå in och styra, säger Linda Rössler, student på Växjö Universitet.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se