Kronoberg

Poppis att semestra i Kronoberg

Allt fler utländska turister valde i år att semestra i Kronobergs län. Det visar statistik från turistorganisationen Destination Småland. Och i första hand var det danskar som kom till länet.

– Jag tror att mycket av det kan bero på att vi har gjort speciella insatser på Danmark. Tillsammans med hela övriga Sydsverige har gått in och i en riktigt stor kampanj tillsammans med Visit Sweden i Köpenhamnsområdet. Vi säger att det är som en bombmatta vi har gått in med – stark marknadsföring. Men såklart har även valutan betydelse, säger Berit Christoffersson på turistorganisationen Destination Småland.

Mer än dubbelt så många danskar har bott på hotell, vandrarhem eller i stugbyar i juli månad jämfört med juli förra året. Också många fler tyskar kom hit. Hela 57 procent fler än förra året.

Den totala ökningen i länet var i år 25 procent. Och det är den största ökningen av boendet i hela landet. Att det är många fler utländska turister som kommer hit är viktigt säger Berit Christoffersson.

– Det är nya friska pengar in i systemet. Annars kanske det handlar med om att vi konsumerar mer hon varandra i olika kommuner och regioner. Så det här är ett tillskott som vi räknar som export, säger Berit Christoffersson.

Har alla som velat fått plats här i sommar?

– Det tror jag nog. Det finns alltid mer vi kan fylla. I allfall när det gäller stadshotellen. Det som vi saknar är faktiskt stugbyar och mysiga hotell på landsbygden. Det är många tyskar som efterfrågar det.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se