Kronoberg

Manifestation för bättre psykvård

Psykvården i Kronobergs län måste förbättras. Det tycker Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, RSMH, i länet och flera andra föreningar. Därför går de samman i en manifestation på lördag förmiddag i Växjö som går under parollen "För ett mänskligare samhälle".

– Vi vill peka på att psykiatrin i Kronobergs län har stora brister. Man blir till exempel inte tillräckligt omhändertagen när man vill ta livet av sig och kommer till akutmottagningen. I ett sådant läge anser jag att man måste bli omhändertagen och få hjälp, Gunilla Degerman är ordförande i RSMH i Kronobergs län.

Medicineringen har enligt RSMH ersatt mycket av annan behandling.

– Man drar in på samtalsterapier och andra former av terapier som vi anser att många behöver, säger Gunilla Degerman.

Och på RSMH märker man tydligt av den här utvecklingen.

– Vi får många samtal från ledsna människor som känner att de inte får den hjälp och det stöd som de behöver. Då känner vi att vi måste agera, säger Gunilla Degerman.

Enligt RSMH i Kronobergs län har bland annat sparbetinget på 30 miljoner för psykiatrin lett till de här försämringarna. Nu måste förbundet göra vad det kan för en förändring.

– Vi försöker påverka så mycket vi kan. Bland annat genom manifestationen och genom att föra samtal med representanter för olika delar av landstingets psykiatri.

– Vi kommer inte att ge oss. Vi fortsätter att protestera mot det vi anser är fel. Vi representerar en tyst grupp där många inte kan tala för sig och då anser jag att vi måste hjälpa dessa personer på det här sättet, säger Gunilla Degerman.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se