Oklart om regler för receptfria läkemedel

Den 1 november blir det möjligt att sälja receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln. Men fortfarande är reglerna för vad som exakt kommer att gälla väldigt oklara.

– Jag vet inte mycket mer än att vi har fått ett informationsblad och fått veta lite om vad vi kommer att sälja och varför, säger Cecilia Wilhemsson på OKQ8 på Norremark i Växjö.

OKQ8 har tillsammans med bland annat Ica aviserat att man tänker börja sälja läkemedel när lagen ändras så att dagligvaruhandeln får börja sälja receptfria läkemedel.

Men trots att lagen snart börjar gälla är det oklart om hur de mer exakta reglerna kommer att utformas. Läkemedelsverket som ska komma med en förordning om hur lagen ska tillämpas väntas inte bli klar förrän i mitten på oktober.

Lite oklart om regler
Enligt läkemedelsverket ska försäljning ske under uppsikt - men mer precist än så har man inte formulerat sig.

– Betyder det över disk eller räcker det med att någon finns i närheten? Kanske ska man tolka det så att läkemedlen måste förvaras bakom lås, säger Mats Munther på Ica centralt.

På Ica Kvantum i Växjö väntar butikschefen Janne Magnusson på ett besked för att sedan börja möblera om i butiken.

– Man skulle kunna tänka sig att ha det i närheten av kassan om man så att säga får ha det fritt på golvet. Får man inte har det så har vi en förbutik där vi kan sälja läkemedlen över disk, säger han.

Men det är inte lång tid kvar till den förste november - hinner ni bli klara?
– Det hoppas jag. Det beror visserligen på hur regelverket utformas men jag hoppas att vi blir klara.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se