Lessebo

Dyrt vatten i Lessebo

Lessebo kommun har anmärkningsvärt höga kostnader för vatten och avlopp. Tredje dyrast i landet på VA - inte roligt att ligga i topp på den listan, säger kommunens tekniska chef Leif Gummeson.

- Det är väl aldrig roligt att vara med på en sån lista men vi gör vad vi kan för att hålla nere kostnaderna. Tittar man på listan så är det de mindre kommunerna som ligger i topp.

Det är när bland annat HSB och Hyresgästföreningen sammanställer prisskillnader vad gäller värme, vatten, avlopp, el och fjärrvärme som Lessebo visar sig hamna på topp tre bland de som debiterar invånarna mest. De ligger också högt vad gäller avfall men det tror Leif Gummesson beror på en felräkning. Men att vattnet är dyrt i kommunen stämmer och så har det varit i flera år.
- Ja, det är väl det att vi är en liten kommun och har många krav som ska följas upp. Vi behöver också vattenverk och avloppsverk i princip i varje samhälle och det kostar pengar.

Vad är det för krav som ni har att följa?
- Det är ju livsmedelskrav med mera när det gäller vattenrening och sen är det också stora krav på utsläppen från avloppsverken, säger Leif Gummeson.

Han säger vidare att invånarna inte kan vänta sig en sänkning av kostnaderna för dricksvatten men hoppas att kostnaderna under en tid kan ligga still så att övriga kommuner hinner ifatt och priserna jämnas ut.

Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se