Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karin Nilsson (C), Eva Johnsson (KD), Katarina Brännström (M) och Patric Svensson (FP) presenterade budgeten. Foto: Lena Pettersson/SR
Kronoberg

Blandade reaktioner på statsbudgeten

I dag presenterades årets regeringsbudget. I Kronobergs län skedde det på Växjö universitet av länets riksdagsledamöter. Men några stora nyheter kom man inte med.

Redan tidigare har det blivit känt att regeringen gör en extra satsning på kommunerna under 2010. Växjö kommun får drygt 61 miljoner kronor, och Landstinget Kronoberg nästan lika mycket. Ljungby kommun får drygt 20 miljoner, Alvesta 14 miljoner, Lessebo sex miljoner, Markaryd och Tingsryd sju miljoner vardera, Tingsryd nio miljoner och Älmhult 11 miljoner.

Dessutom görs satsningar på polisen och på utbildningsväsendet. Linnéuniversitetet räknar med att få drygt 300 nya utbildningsplatser.

Men viktigast för länet tycker Karin Nilsson, centerpartistiskt riksdagsledamot att satsningen på småföretaget är:

– I lantbygdskommuner där det finns mycket lantbruksföretag och mycket små serviceföretag som bensinmackar och butiker så betyder den sänkta arbetsgivareavgiften mycket, säger hon.

När alla siffror med vilka vi brukar mäta ekonomin pekande åt fel håll och med 400 000 arbetslösa fanns en satsning på sänkta skatter i budgeten.

– Det stimulerar till privat konsumtion och det stimulerar också vilja att jobba, säger Karin Nilsson.

Men är folk arbetslösa för att de inte vill jobba?

– Det tror jag inte. Det handlar inte enbart om det men det handlar också om att lyfta fram en hel del som faktiskt har svarta inkomster. Det här att sänka kostnaden för ett arbete gör att fler och fler faktiskt har möjlighet att anställa dessa människor.

Men kommunalrådet i Alvesta kommun, Robert Olesen (S) är besviken på budgeten och hade önskat se fler långsiktiga satsningar på kommunerna. Han pekar också på att allt tuffare villkor för de långtidssjukskrivna och för de arbetslösa gör att kommunernas kostnader för socialbidrag ökar.

– Kommunerna kommer att få ta ett stort lass vad det gäller försörjningsstödet. Man kunde gjort mer för att de här människorna skulle få det lite tryggare, säger han.

Carina Bengtsson centerpartistiskt kommunalråd i Ljungby kommun är desto nöjdare med regeringens satsning på kommunerna. Ljungby kommun får drygt 20 miljoner kronor.

– Det gör att vi slipper uppsägningar och kan hålla en bra service, säger hon.

Är det något du saknar i budgeten?

– Ja, jag saknar en satsning på pensionärerna Nu få de visserligen också en skattesänkning men man kunde göra mer för de som bara har garantipension.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".