Långaryd/Ljungby

Laboraskolan får godkänt

Skolinspektionen är nu nöjd med hur Plymouthbrödernas friskola Laboraskolan i Långaryd i Hallands län fungerar och avslutar därför sin granskning av skolan. På skolan finns flera elever från Ljungby.

Tidigare artikel:

Det var förra hösten som skolan fick kritik på flera punkter, bland annat för att undervisningen inte levde upp till kraven på saklighet och allsidighet.

– Det har ju förekommit påtryckningar från föräldrarna som har gjort att man har förändrat undervisningsinnehållet och kanske inte vågat ta upp alla saker som man skulle ta upp. Det är ju det som vi nu har försäkrat oss om att det inte ska pågå framåt, säger Björn Persson på Skolinspektionen.

Plymouthbrödernas friskola och frigymnasium i Långaryd utanför Hyltebruk fick underkänt av Skolinspektionen på en rad punkter, men nu har man alltså åtgärdat bristerna. Det innebär att skolan nu återigen har rätt till statliga bidrag för sin verksamhet, och för Jan Rosdahl, som är styrelseledamot i Laboraskolan är det ett välkommet besked.

– Vi är väldigt tacksamma för det och ser positivt på det naturligtvis. De var inte helt säkra på att vi svarade till dom nationella målen, men det är de säkra på nu, säger Jan Rosdahl.

Men fortfarande är det många som är kritiska till Plymouthbröderna och Laboraskolan. Och Skolinspektionen kommer även i fortsättningen att göra granskningar av verksamheten.

– Vi granskar ju alla skolor löpande. Och vi kommer ju komma tillbaka till denna skolan också, säger Björn Persson på Skolinspektionen.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se