Växjö

Kvinnofridsutbildning för bostadsbolag

Sönderslagna skåpdörrar, gångjärn som brister gång efter annan, sparkhål i lägenhetsdörrar. Att saker ofta går sönder i en och samma lägenhet kan vara tecken på att någon i hemmet utsätts för våld. Så nu satsar Växjös kommunala bostadsbolag på kvinnofridsutbildningen Våga fråga.

I veckan går drygt 90 av bolagens fastighetsskötare utbildningen som syftar till att göra dem mer uppmärksamma på våld i hemmet.

– Jag har fått tips om vart jag kan vända mig, vad som gäller med sekretess och sådant, säger Kiddo Ricklon fastighetsskötare på Vidingehem i Rottne.

Enligt polisens statistik har antalet polisanmälningar för brott i nära relationer ökat med 40 procent i Kronobergs län de senaste två åren.

Våga fråga hålls för fastighetsskötare för andra gången i Sverige och att just den yrkesgruppen får lära sej mer om våld i hemmet är vettigt, tycker Kiddo Ricklon.

– Hyresgästerna får förtroende för oss, de ser oss varje dag och kommer faktiskt med en hel del tankar till oss, säger hon. Vi är nästan som en familj, men ändå på lagom avstånd.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se