Samhall hjälper egenföretagare

Statligt ägda Samhall ska stötta medarbetare som vill starta eget företag. Kambiz Ahmadi är en av de tio personer som i dag deltog i Samhalls kurs i egenföretagande i Växjö.

– Jag tror att detta kan innebära att jag kan komma i gång med utveckling, produktion och sådana saker, säger Kambiz Ahmadi.

Samhall med drygt 21 000 medarbetare i hela landet, har som uppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande jobb för personer med nedsatt arbetsförmåga. Tillverkning, montering och äldreservice är bara några av Samhalls verksamhetsområden och varje år går runt 1 000 anställda vidare till andra arbetsgivare.

Men nu startas Samhall akademi som tillsammans med nyföretagarcentrum ska lotsa medarbetare med egna affärsidéer vidare ut till ett liv som egenföretagare.

– Vårt uppdrag är att utveckla människor med funktionshinder så att man kan ta en anställning i det öppna näringslivet. Och det är väl den bästa typen av personalutveckling när man kan få en medarbetare att stå på helt egna ben, säger Samhalls regionchef Anders Knutsson.

De medarbetare som väljer att bli egenföretagare har möjlighet till återanställning under 12 månader om företagsidén inte skulle hålla. Det känns tryggt, tycker Kambiz Ahmadi som är maskiningenjör och har sitt företag vilande sedan många år. För honom är kursen en möjlighet att återigen göra ett försök att driva sitt eget företag.

Hannah Mälarborn
hannah.malarborn@sr.se